Groothoofd van Twello (58 en slot)
Schaakcolumn Gerard Bons

Spoorzoeken, vossenjacht en ander spel. Pionieren, ofwel met handzame palen torentjes of een ‘kunstwerkje’ bouwen. Vlotten bij Brabantse vennen aan elkaar sjorren tijdens jaarlijkse kampen. Lekker een week weg van huis, zonder mijn weinig stimulerende ouders.


Pionierende scouts van de Gelregroep, ze sjorren
palen met touwen aan elkaar tot een kleine piramide.
(site Gelregroep)


Ik was totaal niet competitief, ontwikkelde dat toch in de spellenstrijd tussen de patrouilles (teams) van de padvinderij. Leerde zo samenwerken. In een speels militaire geest ontstond enige discipline. De voorloper van scouting was de eerste van vier reddingsboeien.

De laatste was mijn psychiater, die bipolariteit diagnosticeerde. Vlak voordat de werkgever mij in 1998 wegens zwaar onredelijk gedrag op de straat zou schoppen. De bedelstaf was mijn toekomst, wat ik in totale zelfoverschatting niet inzag. De psych kon het goed uitleggen: o.a. onvermogen proporties te zien, futiliteiten opblazen tot keiharde strijdpunten in onzalige discussies. Buien van grenzeloze vrolijkheid en dan weer weinig gefundeerde woede, tot somberheid toesloeg.

                   
Als welp (tot elf jaar) liep ik niet altijd in een uniformpje. Hier moest ik zeerovertje spelen. (foto jeugdalbum)

Mijn geestesziekte heet ook manisch-depressief. In tegenstelling tot echte depressiviteit, door bijvoorbeeld overbelasting, ontslag na dertig jaar trouwe dienst en diepe rouw, hoeft er geen of weinig aanleiding te zijn bij mijn genetische weeffout. Daarnaast hebben bij mij mani en depri niet de gebruikelijke voorspelbare periodes. Ik ben 'rapid cycling', de buien volgen elkaar snel op, lopen vaak in elkaar over, chaotisch.

Bipolaire stoornis - Wikipedia

Pillen onderdrukken wat, het mag niet zoveel zijn dat ik een halve zombie wordt. Zo blijft voldoende helderheid bestaan, een helderheid die je in een manie helemaal verliest. De discipline en samenwerking die ik jong leerde kwamen van pas. Daarom geniet ik om in de speelzaal geen royals als wandversiering meer te zien, maar de betere jeugdherinneringen.


Zestig jaar geleden bakten welpen 'stokbrood' boven een vuurtje, ofwel luchtig deeg om een stok gedrapeerd.
Heerlijk met boter en suiker in het stokgat. Tegenwoordig bakken ze in 'steelpotjes' popcorn, plopt zo lekker.
(Gelregroep)

Noem dit een coming-out-in-andere-zin. Mijn familie, vrienden en collega's bracht ik snel op de hoogte, anderen mochten het lang niet weten. Zo werkt dat in onze generatie, daarom kun je dat nog steeds moeilijk 'zomaar ff' in een gesprekje bekend maken. We informeren elkaar steeds meer over onze hart-, maag-, gal-, spier-, bot-, bloed(druk)- en andere problemen. Om maar te zwijgen van kanker bij anderen of jezelf.

'Iets' houdt ons tegen. Jongere generaties zijn opener en worden soms ook nog gepamperd als bijvoorbeeld ADHD is gediagnosticeerd. De omgeving moet zich maar aanpassen, want: "Ik ben nu eenmaal zo." Om behoorlijk te kunnen (samen)werken en broodwinning te behouden heb ik me behoorlijk aangepast. Maar inschatten waar ik het beste schouders kan ophalen en waar enige assertiviteit op zijn plaats is… ik verleer het. Men mag het zo langzamerhand weten.

Het is de hoogste tijd dat de schaakclubgenoten als laatsten worden bijgepraat. Bij vergrijzing nemen kwalen toe door afnemende kracht en weerstand. Dat geldt dus ook voor mijn opgebouwde discipline en souplesse in de grijze massa. Ik heb sterk de indruk dat het schaakniveau enigszins onevenredig afneemt, nog wel met redelijke regelmaat mooie zetten ontdek, teveel vaker blunder.

De twee andere reddingsboeien waren sporten. Voor tennis moest ik wegens minimale geschiktheid hard werken om enig niveau te bereiken. Het gemis aan frisse wind langs mijn hoofd in een schaakzaal wordt wel op de baan gecompenseerd, weldadig.


Ik ben nooit lui geweest. Ruim duizend kilometer sjouwde ik met 15-18 kilo kampeerspullen op
mijn rug door o.a. de middelgebergten van het Zwarte Woud en Wales en over de hoge Alpenstreek
Vanoise. Genieten van dat kamperen in zo’n tentje leerde ik bij de verkenners. (jeugdalbum)

Voor onze denksport heb ik gelukkig nog basisslimheid. Op mijn eindlijst HBS-B prijkten achten voor exacte vakken, zelfs een tien voor stereometrie. Ik wist destijds niet waardoor, na het gestructureerde schoolleven ging lang alles de mist in. Vaak ongeschoold werk, uiteindelijk met enthousiasme en brede interesses in de regiojournalistiek verzeild. In een frisse start ver van mijn geboorteplaats.

In mijn Dordtse ongeregelde leven telde schaken veel zwaarder, ontwikkelde desondanks op één punt nooit discipline: ik heb nimmer een partij foutloos genoteerd.

Daarom werk ik zoveel liever met partijfragmenten. In deze laatste rubriek daarom nog een aardigheidje.







Geen sensatie, wel leuk. Vooral omdat ik de sleutelzet in 'hout-rapid' zag. Ongeschikt voor de problemenrubriek omdat wit ook zonder de combinatiezet wel wint met die pluspion en ruime ontwikkelings-plus. Kees won het tweekampje met 3 ½ – 2 ½, maar ik 'claimde' na deze slotpartij: "gelijkspel, deze telt dubbel."

Oplossing onder het gele kader.

Als slot van de columns dank aan de club, die ik twintig jaar geleden verkoos boven die in mijn woonplaats, Pallas. Ook een plezierige vereniging, maar ik had ontdekt dat ik beter 'in kleine kring' kon herintreden in mijn denksport. Ik heb enige keren erkentelijkheid geuit aan het bestuur dat zich voor de TSC inzet, doe dit nu in het bijzonder aan Henk. Zijn site doorstond in twintig jaar de tand des tijds, vind ik in opmaak en kleurkeuzes nog steeds één van de mooiste, zelfs onder de commerciële. Daarin mocht ik nog redelijk lang mijn professie als hobby voortzetten.



Dit is de laatste aflevering van een clubbladcolumn met onregelmatige publicatie.

In zijn eerste schaakleven was de schrijver van 1978 tot 1986 redacteur en columnist van Groothoofdstuk, clubblad van de Dordtse SC Groothoofd. De club werd vernoemd naar de monumentale kade in Dordrecht, waar in 2015 de eerste koningsdag begon met een vlootschouw. In de hoop dat ze prikkelde werd de buitenissige naam van kaai en club hier hergebruikt.

Wegens de nu voldoende beschreven afkalving van discipline is dit zijn laatste column. Wellicht nog wel eens een los artikel, zelfs de luxe columns ongeregeld te mogen leveren wil hij kwijt.

Oplossing: 1. Lh6+ Kxh6 2 Dg5#

stap terug
terug