De dinslach 2020

Dinslach 29 december 2020.
Voor het TSC-lichess-podium moet je gewoon doorspelen. Gerard Bons haalde zilver met 8 uit 9, alle anderen speelden niet meer dan 6 potjes. Vier punten scoorde hij omdat een tegenstander niet zette. "(Be)dinslach(elijk) eigenlijk", erkende hij.

De laatste was tegen een deelnemer, die laat in de avond pas twee partijen speelde. Nou ja, Kakelschaak meldde zich en zette in de tweede dus niet. "Nu (na 1 pot) al moe?", chatte Bons. De smoes: "soms ben je met twee dingen bezig. Dat is niet aan onze sekse gegeven." Sja, als je niet met aandacht speelt, mag de tegenstander gewoon 'dinslachen'.

Dinslach 8 december 2020.
"Heb je wat te vieren?", vraagt Laurens de Vries aan Henk Casteel die op appelkoeken tracteert. Henk: "Ik vier dat het vandaag precies 50 jaar geleden is dat ik 19 werd."

Dinslach 1 december 2020.
Henk Casteel is oneven en wil zijn vrije tijd nuttig besteden door de lege koffiekopjes op te halen en af te wassen, en vraagt bij de eerste tafel waar hij langs gaat: "Drinken jullie nog koffie?" "Ja graag! Zwart," antwoordt Carlo Buijvoets. Dat was niet de bedoeling van Henks vraag, maar hij laat zich niet kennen en haalt voor Carlo een kopje koffie. Maar Henk heeft zijn lesje wel geleerd en vraagt bij de volgende tafel aan de koffiedrinker: "Gebruik jij je kopje nog?" Gelukkig zit niet aan elke tafel een 'Carlo'.

Dinslach 24 november 2020.
Aan het eind van de avond vertelt Kees Kuijk dat hij een gedeelte van het Pieterpad heeft gelopen, en dat zijn wens is het een keer helemaal te lopen. Coen Hilbrink vraagt zich hierbij af: "Moet je tegenwoordig niet Roetveegpietenpad zeggen?"

Dinslach 17 november 2020.
Nadat vorige week Frits Wilbrink een pijnlijke nederlaag leed tegen Carlo Buijvoets informeert Carlo bij Frits of het pijn doet dat hij vanavond van Hans Hertgers heeft verloren. "Ach," grijnst Frits breed, "het begint te wennen."

Dinslach 10 november 2020.
Aan het eind van de avond wordt er natuurlijk met elkaar op coronaveilige afstand en zonder mondkapje een biertje gedronken. "De kans dat we hier besmet raken is nihil," zegt René Rouwhorst, en gaat verder met: "het R-getal zit onder de 1. Er worden er 91 besmet door 100, enne ... wij zijn niet met 100."

Dinslach 3 november 2020.
We schaken weer; op een uitwijkadres. Vooraf werd geïnventariseerd wie 'durfde' te schaken tijdens de 2e coronagolf. En omdat we zelf de drankinkoop moeten verzorgen, werd ook gevraagd wat men zoal drinkt. Tjeerd de Jong, die dichtbij het uitwijkadres woont, maar vanwege de corona-perikelen niet komt schaken, reageerde hierop met: "Mocht er onverhoopt morgenavond een tekort zijn aan bijv. suiker, koffiemelk of bier dan kun je altijd nog bij mij terecht! Toen dinsdag aan het eind van de avond bleek dat het bier op was, wist Carlo Buijvoets het zich te herinneren: "Kom, we gaan naar Tjeerd!"

Dinslach 27 oktober 2020.
Na het 'persmoment' van Rutte, De Jonge en Irma, en na vier Blitzpartijen zonder enig resultaat, merkt H__kC op: "Mijn R-waarde ligt wel onder de 1."

Dinslach 13 oktober 2020.
Na de persconferentie van hedenavond valt er niets meer te lachen.

Dinslach 6 oktober 2020.
Na een zeer geringe deelname aan het online rapidtoernooi merkt H__kC na afloop op: "Voor online is er net zo weinig animo als voor het naleven van de coronaregels." Hierop reageert Kakelschaak met: "Offline is nog gevaarlijker, i.e. face-2-face.

Dinslach 6 oktober 2020.
H__kC kwelt zichzelf met doorspelen in een totaal verloren stelling tegen Kakelschaak. Kakelschaak kan niet nalaten op te merken: "Jij drinkt ook elk glas hoe zuur ook leeg. Azijnslurper. Masochist."

Dinslach 29 september 2020.
Jan de Boer doet voor het eerst online mee en wil zijn partij tegen Wobbe de Vries opgeven, maar weet niet dat je dubbel moet klikken en meldt in de chatroom: "Ik druk op de vlag." Wobbe weet hoe je op moet geven en reageert met een slordige slip of the finger: "debbel rukken."

Dinslach 22 september 2020.
Henk Casteel is die avond niet op de club. René Rouwhorst zal ten behoeve van de site de uitslagen naar Henk appen. Na afloop ziet Henk dat Kees Kuijk alle drie partijen gewonnen heeft en appt naar René: "Kees in topvorm!!" Appt René: "Klopt, maar Berry (Hoogstraten, 3x tegenstander, red.) vooral niet."

Dinslach 15 september 2020.
Na zijn partij vraagt Ron Sint Nicolaas zich af, nu handenschudden niet meer mag, of er een gebaar is om hem met zijn gewonnen partij te feliciteren. "Met de middelvinger," hoort hij naast zich moppelen.

Dinslach 8 september 2020.
Na een lange schaakavond voegt Jan de Boer zich vanuit de schaakzaal bij een groepje aan de bar, en vraagt zich hardop af: "Zullen ze nog een rondje in willen doen?" Reactie uit de groep: "We kunnen merken, dat jij een tijdje niet bent geweest!"

Dinslach 1 september 2020.
De avond is nog jong, en zijn partij is net begonnen als Frits Frijlink aan Hans Hertgers vraagt: "Wil je wat drinken?" "Een malt," antwoordt Hans. "Wat? Malt? Is dat alcoholvrij?" "Nee, whisky," klinkt het uit de zaal.

Dinslach 25 augustus 2020.
Het is tegen kwart voor elf en de laatste ronde van de Dijkhuis Bokaal is net gespeeld. Henk Casteel bedenkt: "Oeps, ik heb nog geen Dinslach!" Maar twee minuten later dient de lach zich als vanzelf aan. Henk krijgt een mailtje binnen van Dick Hoekman van de Voorster SC. Hij meldt zich aan voor het Zomeravondschaak. Als het oneven is, wil hij er wel naast staan. "Beste Dick, je bént morgenavond oneven. Vorige week woensdag is de laatste ronde al gespeeld." Valt dit nu onder een Dinslach of onder een Woenslach?

Woenslach 19 augustus 2020.
Henk Casteel tegen Coen Hilbrink: "Kan het zijn dat ik je afgelopen weekend heb zien fietsen in de bossen bij Klarenbeek?" Coen: "Klarenbeek? Bossen? Nee, daar ben ik niet geweest." Henk: "Dan was je vrouw met een ander." Coen: "Was 'ik' volkomen nakend?" Henk: "Nee, dan had ik je wel herkend!"

Woenslach 12 augustus 2020.
Coen Hilbrink en Henk Casteel draaien een beetje op 1,50 meter afstand om elkaar heen. "Het lijkt wel of we elkaar willen ontlopen," zegt Henk. "En terecht," flapt Coen uit.

Woenslach 5 augustus 2020.
Van Rien van Hattum is bekend dat hij zijn partijen altijd in hoog tempo afwerkt. Zo ook op het zomeravondschaken. Vorige week zei Berry Hoogstraten tegen hem: "Tegen jou ben ik altijd aan zet!"

Woenslach 5 augustus 2020.
Tijdens het schaken op het terras rijdt er een scooter met enige geschwindigkeit weg. "Hoef je tegenwoordig geen helm meer op?" vraagt Henk Casteel zich hardop af. Zegt Frits Frijlink: "Niet bij het schaken!"

Woenslach 29 juli 2020.
Tegen achten druppelen de zomeravondschakers Kriebelz binnen, waaronder na een paar weken vakantie René Rouwhorst. Barkeeper Henri kijkt verschrikt en zegt: "Hadden ze me niet even kunnen waarschuwen, dat jij ook weer kwam!" "Trek het je niet aan, René," is de reactie uit de groep, "dat zegt ie tegen iedereen!"

Woenslach 22 juli 2020.
Vol bewondering luistert Henk Casteel samen met Carlo Buijvoets naar de uitgebreide analyse van Frank Nelemans van zijn zojuist gewonnen partij tegen Ruud Merza. Frank weerlegt elke variant die Ruud oppert: "Als jij dat doet, doe ik dit!" "Knap, Frank heeft het allemaal van tevoren gezien," zegt Henk. Zegt Carlo: "Ja, en daar heb ik vorige week van gewonnen, hè!"

Dinslach 14 juli 2020.
Rond half negen constateert H__kC: "Geen Sjaakmatinone vanavond?" En concludeert: "Andere winnaar!!" Otje weet wel beter: "Sjaak komt straks wel langszij en erover!"

Dinslach 7 juli 2020.
Na veel technische problemen in de online partij Wobbe de Vries - Henk Casteel, merkt Wobbe op: "Wat een hindernissen!" "Bij Kriebelz is het veel leuker," chat Henk, "de enige hindernis daar is ..... (zelf invullen)," om een ander een kans te geven voor een leuke Dinslach. Laurens de Vries probeert het: "De enige hindernis is de plexiglas driehoek." Niet leuk genoeg in de ogen van Henk en vult het zelf in: "Nee, de hindernis bij Kriebelz is de terugweg!"

Woenslach 1 juli 2020.
Voordat de eerste zet in het Zomeravondschaak gedaan wordt, wordt er hevig gediscussieerd over de coronaregels die bij het schaken zouden gelden per 1 juli. Mag een spatscherm nou wel of niet, moet je aan tafel nog 1.50 afstand houden? Kees Kuijk weet het: "Twee vrienden mogen aan één tafel zitten!" Waarop Henk Casteel zegt: "Ja, maar Kees, wij worden nooit vrienden!" Kees schiet in de lach en bekent: "Hiervoor kom ik naar het schaken," doelend op de bedoelde humor!

Dinslach 23 juni 2020.
Teussr feliciteert zijn tegenstander en voegt hieraan toe: "Dit is geen tempo voor mij." "Te traag?" vraagt de winnaar zich af. Teussr: "Ja, rapid op zich gaat nog wel, maar die 10 seconden er bij vind ik echt vreselijk." Reactie van de andere kant: "Ik ben er wel blij mee, gaat de avond niet zo snel voorbij!!"

Dinslach 16 juni 2020.
Vanwege de vele nicknames verzoekt H__kC in de chatroom iedereen die voor Twello speelt z'n vinger op te steken. Reactie van een Dordter: "Waar ligt Twello?" waarop H__kC uitlegt: "Bij Terwolde!"

Dinslach 9 juni 2020.
H__kC ziet iets ongebruikelijks op het scherm en meldt: "Ik zit achter zwart, terwijl ik wit heb!! Otje geeft advies: "Draai je laptop om Henk!"

Dinslach 2 juni 2020.
MrGuessWho aan het eind van de avond: "Tot ziens allemaal, ik doe mijn mondkapje af!"

Dinslach 26 mei 2020.
Analyse van René Rouwhorst na een nederlaag: "De pionnetjes kon ik niet missen, en daarna de stukken ook niet!"

Dinslach 26 mei 2020.
Na in korte tijd 2x van Jos Barendregt te hebben verloren, klaagt Gerard Bons: "Flauw indeelsysteem." Jos reageert met: "'t Was toch een spannende pot!" Gerard ziet dit als troosten en reageert met: "?? Lief hoor."

Dinslach 19 mei 2020.
Om 20.15 uur vraagt Henk zich af: "Geen Jorik vanavond? Laurens: "Hij heeft geen 4 uur nodig om te winnen!" Maar Jorik kwam, zag en speelde niet!

Dinslach 12 mei 2020.
GerardBons ziet dat Jorik de avond weer gaat winnen, en vult de chatruimte met: "We moeten dat beest uit 1997 ooit afstoppen." Kakelschaak heeft de remedie: "Kratje bier laten bezorgen di.dags om 18:00 uur."

Dinslach 12 mei 2020.
BerryH heeft materiaal pech en meldt: "Shit, muis probleem!!" H__kC weet de oplossing: "Moet je een val zetten!"

Dinslach 5 mei 2020.
Wobbe de Vries vraagt zich af welke muur in de opening Johan van Ommen neerzet: "Berlin Wall?? Maar dan op z'n Frans?" "Nee," zegt Johan, "eigen bedenksel!" Wobbe: "Leuke opening.... non conventioneel/confessioneel." Johan: "Ik zal er nog eens naar kijken..."

Dinslach 28 april 2020.
Het is nu ook duidelijk hoe Kakelschaak aan zijn schuilnaam komt. Van de bijna 200 chats kakelt hij er zo'n 70!

Dinslach 28 april 2020.
MrGuessWho in de chatroom: "Wat is dit nou, telt mijn laatste potje niet meer? Was nog wel voor 4 punten!!!" Ja, dat krijg je als je je aanmeldt als iedereen al drie partijen heeft gespeeld, en je tot na sluiting doorgaat.

Dinslach 21 april 2020.
Remco Pihlajamaa heeft, behalve een online tegenstander, nog een tegenstander gezien zijn opmerking in de chatroom: "Ja, ik moet beter leren omgaan met de muis!"

Dinslach 14 april 2020.
Carlo Buijvoets: "Ik win nooit, mijn tegenstander verliest steeds!"

Dinslach 14 april 2020.
Na de zoveelste nederlaag op rij chat Henk Casteel, terwijl ie in de wacht staat: "Iemand behoefte aan een makkie?"

Dinslach 7 april 2020.
In de partij Groothoofd1978 (Hans Berrevoets) - GerardBons kreeg de zwartspeler een diagram met daarop de stukken nog 'in de doos'. Het was te zien dat Hans in Dordrecht een bord met normale beginopstelling zag en 1. f4 zette. De stukken van Gerard bleven in de virtuele doos liggen, terwijl zijn klok naar nul tikte: punt voor Hans, overigens de meest gebruikelijke uitslag bij die twee. Laurens zal de Lichess-ontwerpers verwittigen, maar de uitslag bleef ongewijzigd.

Dinslach 31 maart 2020.
Henk Casteel meldde zich af in de community omdat de kleinkinderen videobelden. Bij 'terugkomst' vroeg Bieteman meelevend: "Moeten die kleinkinderen nu nog kunnen slapen?"

Dinslach 31 maart 2020.
Als iedereen thuis achter de laptop klaarzit om te beginnen aan het online rapidtoernooi op Lichess.org, vraagt Tambourine_Man (Jos Barendregt) zich af in de chatroom: "Moet ik schaak zeggen, als ik schaak geef?" "Ja, maar dat moet je wel heel hard schreeuwen," was de reactie!

Dinslach 24 maart 2020.
Voor voormalige VDS-leden moet het leren kennen van de TSC-meerderheid niet makkelijk zijn, getuige dit omgekeerde geval. "Ik heb gewonnen van Remco," appte Gerard Bons verontwaardigd naar Laurens toen de uitslag van de eerste online-clubavond was gepubliceerd, met 100% voor de winnaar Remco Pihlajamaa. De organisator kan alles controleren en hielp Bons uit die droom: Het was een andere ex-VDS'er waar hij van gewonnen had.

Dinslach 10 maart 2020.
Op basis van beduidend grotere schaakkracht van Schaakstad 3 (gemiddeld meer dan elo 50+) adviseerde Kees Kuijk vooraf: "Remise is genoeg." Dat leek een vergissing omdat met een matchpunt achter minstens één Twellonaar strijdend moest winnen. Na afloop toonde Kees zich ondanks de 2-6 tevreden: "Ik zei nog zo: remise is genoeg." Hij kreeg gelijk omdat de opponent van Coen Hilbrink weg bleef.

Dinslach 10 maart 2020.
Johan van Ommen, Carlo Buijvoets en Henk Casteel zijn na afloop van de wedstrijd in Doetinchem de toehoorders van Wobbe de Vries en Jos Barendregt die Jos' partij onder de loep nemen. Omdat het al laat is, stelt Henk voor de analyse in de auto voort te zetten. "Dus Johan," zegt Carlo, "als je wilt weten hoe dit afloopt, moet je met ons mee terugrijden en jouw auto hier laten staan!"

Dinslach 3 maart 2020.
Terwijl iedereen klaar zit voor de achtste ronde van de Taverne Beker vraagt Hans Hertgers zich hardop af: "Waar is mijn tegenstander?" Carlo Buijvoets weet het: "Als ie Frits heet, staat ie buiten te roken. So wie so als ze Frits heten, staan ze buiten te roken. Sterker nog, zodra de voornaam met 'Fr' begint, staan ze buiten te roken!" (doelend op Frits Wilbrink, Frits Frijlink en Frank Nelemans de enige drie rokers van de club, red.)

Dinslach 3 maart 2020.
De meest draaglijke soort nederlaag incasseerde René Rouwhorst tegen Hans van Bremen. Onder het oog van een tienkoppig publiek verloor René in hopeloze stelling een stuk, terwijl direct daarna zijn tijd op nul sprong. "Eigenlijk twee keer gewonnen voor Hans," concludeerde Carlo Buijvoets.

Dinslach 25 februari 2020.
Na een half jaartje kent nog niet iedere TSC'er alle oud-VDS'ers. Coen Hilbrink moet in de derde ronde van de Jan Dijkhuis Bokaal tegen Johan van Ommen. "Henk, wie is Johan?", terwijl Johan net komt aanlopen. "Zo, jij bent dus ... Coen?", is de retorische wedervraag van Johan. Coen kent nu dus ook Johan niet alleen van gezicht!

Dinslach 18 februari 2020.
"En Coen, tevreden met remise?" vraagt Henk Casteel aan Coen Hilbrink na afloop van zijn partij tegen Willem van Diggele. "Nee, ik baal, ik stond gewonnen, maar had geen tijd meer." Zegt Henk: "Zullen we dan voortaan kwart voor zeven beginnen?"

Eén lach later: 12 februari 2020.
Dick van de Griendt per mail: "Toen ik in de column van Gerard Bons las dat de tegenstander van Kees Kuijk remise aanbood met een pion meer, moest ik denken aan mijn partij tegen Frits Frijlink. Ik stond een pion achter en zei: ik vind het onsportief om remise aan te bieden, dat neem je toch niet aan. Waarop Frits zei: nee, want je geeft nu je dame weg!!"

Naar aanleiding van de anekdote van Emanuel Lasker in hetzelfde artikel eindigt Dick met een bekentenis: "Wel moet ik toegeven ook de 'niet gezonde' schaker te hebben uitgehangen door te zeggen dat ik erg vermoeid was ....."

Dinslach 11 februari 2020.
Carlo Buijvoets geeft een korte samenvatting van zijn partij: "Ik speelde een partij uit één stuk, en dan doel ik op de schwindel aan het eind van de partij waardoor ik een stuk won!"

Dinslach 11 februari 2020.
Voor de uitwedstrijd in het sportcentrum van Meppel passeerde het tweede team een heftige training in een vechtschool. Een eerste commentaar van Coen Hilbrink klonk bezorgd, maar dat bleek ironisch gezien zijn aanvulling: "Ze gaan hun gang maar, als ze die kunsten maar niet op mij botvieren."

Dinslach 4 februari 2020.
Binnen een half uur staat Kees Kuijk reddeloos verloren in zijn partij tegen clubkampioen Jos Barendregt. Na afloop vraagt Henk Casteel, die het partijverloop niet heeft gevolgd: "Was het een slachtpartij? "Nee," zegt Kees, "dat heb ik kunnen voorkomen ... door op te geven!"

Dinslach 28 januari 2020.
Ron Sint Nicolaas (1321): "Zit ik te klagen nooit tegen een oud-VDS'er te spelen, koppelen ze me aan Remco (Pihlajamaa 1873 ex VDS, red.)."

Dinslach 14 januari 2020.
Kees Kuijk: "Zit ik gisteravond naar De Slimste Mens te kijken, haalt mijn vrouw de spiegel weg!"

Dinslach 17 december 2019.
Coen Hilbrink en Henk Casteel spelen hun partij nogal afgezonderd van de rest. Vraagt René Rouwhorst met ironie in zijn stem: "Wil er niemand naast jullie zitten?" Coen: "Ik stink, en niemand wil mij wassen!" Zegt Henk: "Ik wil je wel wassen, maar alleen je oren!"


stap terug
terug