De dinslach 2022

Dinslach 27 december 2022.
Het is koud in de zaal. De beheerder heeft de verwarming op 'OFF' geprogrammeerd, omdat hij denkt dat wij een winterstop hebben. Het is vloerverwarming, en dan heeft het weinig effect deze alsnog de rest van de avond op 'ON' te zetten. En terwijl iedereen gaandeweg de avond dieper in zijn jas duikt, trekt Frank Nelemans zijn jas uit. Als hij vragend wordt aangekeken, grijnst hij: "ik zie winstkansen, en daar krijg ik het warm van!"

Dinslach 20 december 2022.
Coen Hilbrink en Wobbe de Vries gaan na afloop nog even vluggeren. Onder tegensputteren van Wobbe ("wat maakt dat nou uit") wil Coen per se dat de belettering van het bord goed staat zodat hij de stukken goed kan opstellen. Maar Coen ziet niet dat ie dit niet goed doet. Wobbe begint keihard te lachen, en Coen vraagt wat er te lachen valt. Wobbe: "Ga nou maar schaken dan merk je het vanzelf!"

Dinslach 6 december 2022.
Na afloop van de reguliere partij analyseert menigeen zijn partij of speelt nog een potje onder het genot van een drankje en een praatje. Zo ook Kees Kuijk. Met zware luide stem vertelt hij zijn tegenstander een anekdote over Johnny Hoes. Iets verderop zit Henk Casteel. Hij probeert de analyse van de partij van Carlo Buijvoets te volgen, maar stoort zich lichtelijk aan het verbale geweld, en zegt: "Kees, kun je hem dat verhaal niet appen?"

Dinslach 22 november 2022.
Onder belangstelling geeft Jan de Boer een analyse van zijn verloren partij tegen nieuwkomer Miguel Wormskamp: "het bord stond vol met penningen, en ik had een paar keer móeten slaan!" Carlo Buijvoets is het hier niet mee eens, en zegt: "bij schaken hoef je niet te slaan, bij boksen moet je slaan!"

Dinslach 15 november 2022.
Het loopt naar sluitingstijd, feitelijk is het al er over. De afwas staat er nog. Wie moet afwassen? De site geeft uitsluitsel. René Rouwhorst, maar die zit nog te vluggeren, en Frits Frijlink, maar die is er vanavond niet. Zegt René: "ik bel hem wel even!"

Dinslach 8 november 2022.
De partij tegen Frank Nelemans verloopt niet naar wens voor Kees Kuijk. Door de malaise 'vergeet' Kees te noteren. Om hem aan te sporen dit toch te doen, zegt Frank subtiel: "ik ben al bij zet 27," waarop Kees zegt: "zo hard ga ik niet!"

Dinslach 1 november 2022.
Willem van Diggele is weer in het land, en speelt dan enkele rondjes mee. Na afloop van zijn partij wordt belangstellend geïnformeerd of hij heeft gewonnen. "Mij werd remise aangeboden, en dat heb ik geweigerd, en tja, dan weet je wel hoe het afloopt."

Dinslach 25 oktober 2022.
Henk Casteel had Hans van Bremen met zwaar materieel hevig onder druk gezet, maar vindt de winnende voortzetting niet, en verliest. Henks commentaar hierop: "Vroeger maakte ik dit met een combinatie af, tegenwoordig maak ik mezelf af."

Dinslach 27 september 2022.
Wobbe de Vries en René Rouwhorst zijn aan het snelschaken. René geeft op, en Wobbe zegt: "Dat getuigt van inzicht."
Waarop René zegt: "Ik had het inzicht liever iets eerder gehad!"

Dinslach 13 september 2022.
Na afloop wordt de boel opgeruimd en er liggen hier en daar nog enkele notitieboekjes. Terwijl hij een boekje inziet, zegt hij die het zijne zoekt: "Die heeft gewonnen, dus die is niet van mij!"

Dinslach 6 september 2022.
Frits Frijlink wordt al in de opening overrompeld door het aanvalsspel van Henk Casteel. Frits kiest telkens voor een matige verdediging, en concludeert na afloop dat hij wel heel slecht heeft gespeeld. Henk beaamt dat en voegt er aan toe: "maar gelukkig ben je wel een héeele goeie penningmeester."

Dinslach 31 mei 2022.
René Rouwhorst attendeert Coen Hilbrink erop dat hij zijn schoenveters los heeft. "Dat weet ik," antwoordt Coen, "dat komt omdat ik van jou gewonnen heb. Dan ga ik naast mijn schoenen lopen, dus moeten eerst de veters los!"

Dinslach 3 mei 2022.
Voordat we gaan snelschaken om de Jan Dijkhuisbokaal vertelt Laurens de Vries dat hij gisteravond in Arnhem simultaan tegen Jan Timman heeft geschaakt en remise heeft gespeeld!! Later op de avond tussen twee rondes door heft Gerard Bons zijn armen ten hemel en roept: "ik ben van het niveau van Timman!"
"Hoezo, heb jij ook remise tegen hem gespeeld?"
"Nee, tegen Laurens!"

Dinslach 26 april 2022.
Terwijl Henk Casteel na bijna vier uur fel maar vergeefs verzet in de keuken de flesjes uit de koelkast pakte, zei Gerard Bons in de speelzaal: "Henk geeft een rondje omdat iedereen moet meetreuren over déze nederlaag!"

Gerard mailt aan Henk: "Ik was al te heftig aan het snelschaken tegen Wobbe om beleefd te 'herhalen' met 'volgende keer beter' toen je de flesjes aanreikte. Haast schaamteloos om daarna bulderend (moet ik toegeven) victorie te kraaien omdat Wobbe voor de derde zet in de Grob de helft van zijn bedenktijd verbruikte. Ik weet niet eens meer hoe dat afliep."

Gerard, verantwoordelijk voor de koffie, en Wobbe de Vries, zijn tegenstander was niet opkomen dagen, speelden het grootste gedeelte van de avond vluggertjes en hebben de grootste lol. Als bijna iedereen al naar huis is, kijkt Wobbe om, en ziet hij René Rouwhorst en Kees Kuijk ook nog achter het bord zitten. "Doen jullie ook een vluggertje?" vraagt Wobbe. "Ach," zegt Kees, "sinds ik de 50 gepasseerd ben, lukt dat niet meer zo!"

Dinslach 19 april 2022.
"Schaakt jouw zoon Jop nog steeds?" wordt aan René Rouwhorst gevraagd.
"Hij is nog wel lid van Pallas, maar kan niet meedoen aan de externe competitie omdat hij op zaterdag werkt, en kan ook niet naar de clubavond omdat hij ook 's avonds moet werken."
Reactie van een toehoorder: "is 'Schaken Overdag' misschien iets voor hem?"

Dinslach 12 april 2022.
Belangstellend wordt aan Jos Barendregt gevraagd wat hij gedaan heeft in zijn partij tegen Gerard Bons. Antwoordt Jos: "Ik heb remise gewonnen!"

Dinslach 5 april 2022.
"De volgende keer naar een uitwedstrijd rijd ikzelf," zegt Hans van Bremen, die met moeite achterin de auto stapt. "Hebben we dan meer beenruimte?", vraagt Laurens de Vries. "Ik in ieder geval wel," grijnst Hans.

Dinslach 29 maart 2022.
Wobbe de Vries na een verloren partijtje vluggeren tegen René Rouwhorst: "Ik vond dat de stelling sowieso erg moeilijk was."
René: "'t Ging voor mij goed, dus ik vond het niet zo moeilijk!"

Dinslach 22 maart 2022.
Kees Kuijk (1482): "Toen ik trots aan Remco (1866) meldde dat ik had gewonnen van een 1600 speler reageerde hij met: "Is dat zo bijzonder dan?""

In de analyse laat René Rouwhorst zien hoe zijn tegenstander een stuk had kunnen winnen en dat dit een zet later ook nog het geval was. "Maar," zegt René: "ik dacht, als hij het de eerste keer niet ziet, ziet hij het de tweede keer ook niet."

Dinslach 15 maart 2022.
Zevenvoudig clubkampioen Jos Barendregt presteert de laatste weken niet zo goed, en vraagt na afloop van zijn remisepartij of Remco, een van zijn grootste concurrenten voor de titel, gewonnen heeft. Hij krijgt als antwoord.
"Ja, Remco heeft gewonnen, Remco blijft winnen. 't Is maar goed, dat hij er vaak niet is!"

Dinslach 8 maart 2022.
Kees Kuijk speelt de laatste weken onder de maat, en heeft in zijn partij tegen Henk Casteel een eenvoudig valletje over het hoofd gezien waardoor de partij snel verloren gaat. Ook na afloop bij de analyse en bij 'Nog een potje?' trapt hij voortdurend in een val. Bij de zoveelste val zegt Kees: "Deze heb ik toevallig wel gezien."
"Oh, dan speel ik 'm niet", en Henk pakt het stuk en zet het terug.

Dinslach 1 maart 2022.
Jeroen Smeenk: "Ik heb wel eens remise aangeboden gekregen, dat ik dacht: "ik verlies nog liever", en dat deed ik dan ook!"

Gerard Bons ziet een hoge stapel platgevouwen dozen in een hoek liggen, en vraagt zich hardop af: "Gaan ze verhuizen?", en denkt dan hoorbaar: "Dat weet Henk vast wel", waarna hij vraagt: "Henk, gaat de scouting verhuizen?"
"Ja".
"Waarheen dan?"
"Taverne!"

Dinslach 22 februari 2022.
"Als goed katholiek weet jij vast wel hoe een katholiek een dickpic noemt", zegt Carlo Buijvoets tegen Coen Hilbrink.
"Ik ben niet katholiek, maar je maakt me wel nieuwsgierig."
"Kruisbeeld!"
"Ha, ha, leuk. Heb je die zelf bedacht?"
"Stond in de Volkskrant."
"Da's nou weer jammer!"

Dinslach 15 februari 2022.
In de 13e ronde van de interne competitie heeft Jan de Boer remise gespeeld, en heeft nog wel zin om nog een potje te spelen. Kees Kuijk heeft zojuist voor de tweede week op rij verloren, en Jan vraagt hem: "Zullen we een partijtje spelen?"
Kees: "Ik wil even wachten."
Jan: "Waarop wil je wachten?"
Kees: "Inspiratie!"

Dinslach 8 februari 2022.
Henk Casteel zit wel erg lang na te denken over een zet. Zijn tegenstander Frank Nelemans zegt: "Ik kan wel even een bioscoopje gaan pikken." Vraagt Frits Frijlink, die toevallig belangstellend bij hun partij staat te kijken: "The Titanic?" "Dan kan ie net zo goed naar mijn stelling kijken," moppert Henk.

Dinslach 1 februari 2022.
Coen Hilbrink en Jan de Boer spreken elkaar in de vooravond. Coen biecht op: "Ik ben 77 jaar, word 78. Nooit zeggen mensen tegen mij ouwe hak of ouwe elleboog, maar altijd ouwe lul! Waarom zou men dat doen?" Jan: "Omdat ze hem kennen?"

Dinslach 25 januari 2022.
René Rouwhorst is na afloop aan het vluggeren met Tjeerd de Jong en legt een wonderschone combinatie op het bord. "Jaha, soms denk ik na", meldt hij de omstanders: "maar niet altijd!", voegt hij eraan toe, toen hij direct daarna zijn dame weg blunderde.

Dinslach 18 januari 2022.
Kees Kuijk heeft Henk Casteel halverwege de partij hevig onder druk, en zegt met enige sarcasme in zijn stem: "Henk, ik wens jou een wonderbaarlijk mooie tweede seizoenshelft." Zegt Henk: "Dank, maar die begint pas volgende week."


stap terug
terug