Engelse opening

Zoals is bekend zijn de openingszetten heel erg belangrijk voor de rest van de schaakpartij. Vaak hebben de openingen de naam van een land. We hebben al behandeld de Italiaanse Spaanse, Siciliaanse, Russische en Schotse openingen.

Komt er nou nooit een eind aan? Nee. We hebben nog de Engelse opening. Daarnaast veel openingen met de naam van een stad en natuurlijk de namen van de spelers die bekend zijn geworden door hun openingen. En dan begint het pas: Bij iedere opening heb je na een aantal zetten de variaties. Kortom er zijn legio boeken over geschreven, dus we kunnen nog jaren doorgaan met deze rubriek. 130 verschillende openingen en dan zijn alle varianten nog lang niet erbij gerekend.

De Engelse opening wordt niet vaak gespeeld, dat komt omdat na een aantal zetten min of meer dezelfde situatie op het bord komt. Bij de volgende partij is de winst voor zwart al in de 12e zet.

 


1. c4; e5
2. Pc3; Pf6
3. e4; Pc6
4. f4; d6
5. d3; Le7
6. Le3; Pg4 zwart valt de loper aan
7. Ld2 ... en dan komt de verrassing
7. ....; Pxh2
Zie diagram
8. Txh2; Lh4+ kost zwart het paard
9. Ke2; Pd4+ wit kan niet anders want g3 wordt gewoon genomen
10. Ke3; exf4+ nu raakt de koning ver van huis en dat kan niet goed gaan
11. Kd4; Df6+
12. Kd5; Le6+ mat

Dat kan wel zo zijn, zeggen de goede schakers, maar dat komt in een normale partij niet voor. Vergis je niet, veel partijen hebben zo’n verloop. Zeker wanneer je weinig bedenktijd hebt zoals in een rapidpartij (25 min. bedenktijd) of met snelschaak (5 of 10 min. bedenktijd)

Goed begin in het nieuwe jaar .